Производство

Селекция на дъб и череша, сушене, обгаряне и изработка на бъчвите.

Сeлектиран български дъбQuercus Robur

Селекция на дъб

Сeлектиран български дъб

Всяка есен, когато листопадът започне, нашите бъчвари започват селекцията на най-добрите и здрави бели дъбове от вида Quercus Robur и Quercus Petraea(Sessiliflora) от най-добрите български гори в Стара планина.
Екстремните промени на климата в тoзи регион с висока надморска височина и уникалното минерално съдържание на почвата допринасят за бавния растеж и по този начин за израстването на специфичен тип дъб с голяма плътност на нишките и високо съдържание на танин.

Много фина структура за нашата серия ”Excellium”
Годишни пръстени:
❮ 1,5mm

Фина структура за нашата серия ”Classique”
Годишни пръстени:
1,5 to 2mm

Тази селекция е първоначалната фаза, която определя по същество качеството на нашия краен продукт.

Проведени са изследвания, които доказват, че специфичният тип дъб, растящ в България има качества подобни на типа Allier и Limousine , използвани за бъчвите на най-добрите вина в света.

Селектирана Българска череша P. AviumДива череша Prunus AviumСелекция на череша

Селекция на череша

Селектирана Българска череша P. Avium

Дивата череша Prunus Avium расте бързо и разпръснато из горите в България. На височина достига до 20-25 m и живее до около 100 г.

Дивата череша по специално, би могла да се използва, за да допълни коплексността на виното, като значително увеличи нотките на череша и червени плодове в него.
Проучванията показват, че черешата допринася за по-голяма оксидационна среда за виното, което предполага по-къс и бърз процес на отлежаване. Вината, отлежали в бъчви от череша имат най-високото ниво на интензивност на цвета в сравнение с вината, отлежали при други условия.

Сушене на бъчвите

Сушене

Естествено сушене

Вторият фундаментален етап в селекцията на дървото е неговото време на естествено сушене. Това е етапът, в който се постига перфектна химична и физична стабилизация на неговата структора.

Трупите се цепят ръчно с клин по посока на дървесните нишки. След разцепването и оформянето им, получените дъги се складират на открито, където съхнат при естествени условия в продължение на минимум 24 месеца, за да се постигне подходящата степен на изсушаване. По време на този бавен процес, оставени под влиянието на атмосферните условия, те стареят и губят зелените и груби танини.

Изключително благоприятното местоположение на с. Трудовец предлага идеални климатични условия за сушене на дървото – Средиземноморски климат с горещо лято, сурова зима, много ветрове, хладен въздух и чист планински дъжд. Всички тези параметри благоприятстват за стареенето на нашето дърво.

По време на процеса на стареене ние следим изключително стриктно развитието на протичащите със захарите и киселините процеси.

Изработка на бъчвите

Изработка на бъчвите

Изработка на бъчвите

След дългият процес на сушене, дъгите се обработват с машини за да придобият необходимата за сглобяване на бъчвите форма. След като се отрежат до необходимата дължина, те се изтъняват в двата им края и се скосяват. След това се обработват от външната си страна, леко се издълбават от вътрешната и се съединяват ръчно с висока прецизност.

След процеса на инспекция и подбор, те отиват при нашите бъчвари за сглобяване. На този съществен етап от производствения процес започва ръчната изработка. Нашите майстори със своя незаменим опит и, преди всичко, със стремежа си към добре свършена работа, сега добавят своя персонален отпечатък. С опитното си око те подбират своите дъги, отделяйки тези, които няма да им свършат работа. След това нареждат дъгите във металния обръч, служещ за монтажна матрица. Тази операция, толкова впечатляваща със своята скорост и прецизност, е това, което бъчварите наричат "mise en rose" или "изграждане на бъчвата."

Обгаряне на бъчва

Обгаряне

Майсторството в процеса на обгаряне

За Валога е важно да ви осигури бъчви, които допълват качеството и стила на вашето вино. Бавният метод на обгаряне ни позволява да постигнем различни степени на обгаряне, които да съответстват на типовете вина, отлежаващи в бъчвите на Валога. Като индикатор за степента на обгаряне се отчита не само цвета на повърхността на дъба, но което е по-важно, и дълбочината на цвета.

В този съществен етап от нашето производство, ние осъществяваме процес на проникване на топлината в сърцевината на дъгите и това води до извличането на полифеноли, които имат изключително голямо значение за свежия и завършен вкус на виното.

В зависимост от този показател нашите бъчви са с четири степени на обгаряне:

 • ЛЕКО ОБГАРЯНЕ( LT) – подчертава плодовите аромати
 • СРЕДНО ОБГАРЯНЕ (MT) - плодовите аромати са доминиращи: комплексен вкусов профил
 • СРЕДНО ПЛЮС ОБГАРЯНЕ (MT+) - плодовите аромати са примесени с пикантни и “опушени” нотки
 • СИЛНО ОБГАРЯНЕ(HT) - пикантните и “опушени” нотки са доминиращи
 • Селекция на дъб

  Селекция на дъб

  Селекция на най-добрите и здрави бели дъбове от вида Quercus robur и
  Quercus sessiliflora.

 • Селекция на череша

  Селекция на череша

  Селекция на дивата череша
  Prunus Avium, която расте из горите в България.

 • Сушене на бъчвите

  Сушене

  Вторият фундаментален етап в селекцията
  на дървото е неговото време на
  естествено сушене.

 • Изработка на бъчвите

  Изработка на бъчвите

  След дългият процес на сушене, дъгите се обработват с машини за да придобият необходимата форма.

 • Обгаряне на бъчва

  Обгаряне

  За Валога е важно да ви осигури бъчви,
  които допълват качеството и стила на
  вашето вино.

 

info@valogabarrels.com

07135 2082

0878 400 888

0878 400 999

Последвайте ни