Качество и устойчивост
Поддържаме нисък производствен обем, за да гарантираме качество и устойчивост.
Технически иновации
Нашите технологични нововъведения, като например увеличаването на количеството на ценния компонент елагитанин в дъба, който използваме , доведоха до защита на народите при наличието на средство за борба с рака.
Производството
Селекция дъб, череша, акация, круша и черница
Есенцията на есенциите…
Избор на дъб
Всяка есен, когато листата започнат да падат на земята, нашите лесовъди са на разположение, за да изберат най-добрите, плътни дървета от бял дъб Quercus Robur и Quercus Petraea(Sessiliflora) от най-добрите български гори в Стара планина.
Екстремните климатични условия в тези високопланински райони и уникалното минерално съдържание на почвата допринасят за бавния растеж и по този начин създават специфичен вид дъб с висока консистенция на зърната и съдържание на танини.
Много финозърнест дъб за нашата линия „Excellium“ Пръстени на растежа: ❮ 1,5 мм
Финозърнест дъб за нашата линия „Classique“ Пръстени на растежа: 1,5 до 2 мм
Този подбор е началната фаза, която определя качеството на крайния продукт.
Проучванията доказват, че специфичният вид дъб, който расте в България, има сходни качества с вида Allier и Limousine, използван за бъчвите на най-добрите вина в света.
Нашата компания работи и с хърватски и френски дъб.
Избор на череши
Дивата череша Prunus Avium расте бързо и разпръснато в горите в България.
Достигат височина до 20-25 м и живеят до 100 години.
Дървесината от череша може да се използва по-специално за подобряване на сложността на виното, като се увеличат значително нотките на череша и червени плодове във виното, както и да се повиши цялостното приемане на виното.
Проучванията показват, че дървесината от череша допринася за по-окислителна среда за виното, което предполага по-кратък период на стареене.
Вината, отлежали в черешови бъчви, имат най-високи нива на интензивност на цвета в сравнение с вината, отлежали при други условия.
Избор на акация
Българската акация Robinia Pseudoacacia расте много бързо и достига височина от 15 до 30 м.
Разумното използване на акациеви бъчви при производството на вино добавя флорални нотки, подобрена текстура и по-малко „дървесен“ вкус на крайното вино.
Избор на круши
Родоначалникът на плододаващите круши, дивата круша, е привлекателно колоновидно дърво с много бели цветове през ранната пролет и добър цвят на листата през есента.
Дърветата круша могат да живеят до 250 години.
Дивата круша придава не само златистожълтия цвят на виното, но и сладост, свежест и страхотен аромат на салата от тропически плодове – лимон, пъпеш, круша и сметана.
Избор на черница
Morus Alba, известна като бяла черница, обикновена черница и копринена черница, е бързорастящо, малко до средно голямо черничево дърво, което достига 10-20 м височина.
Като цяло това е краткотрайно дърво с продължителност на живота, сравнима с тази на човека, въпреки че са известни някои екземпляри на възраст над 250 години.
Това е много пореста дървесина със сладък аромат, който придава на виното обонятелни усещания, напомнящи мед и пчелен восък.
При дестилацията то увеличава гладкостта и цвета.
Той прави цвета много привлекателен.
Процесът е много бърз.
Подправки
Вторият основен етап при избора на дървесина е естественото подправяне.
Това е етапът, който позволява на дървесината да достигне своята перфектна химическа и физическа стабилизация в структурата.
Дървените трупи се цепят ръчно по дължината на дървесината.
След разцепването и изравняването на повърхността дъските се съхраняват на открито, където съхнат естествено поне 36 месеца, за да придобият необходимия вкус.
По време на този бавен процес, оставен на милостта на атмосферните условия, те стареят и губят по-зелените си и рустикални танини.
Изключителното място в село Трудовец предлага идеалните климатични условия за дървесината – мек средиземноморски климат с горещо лято , сурова зима, много вятър, хладен въздух и чист планински дъжд.
Всички тези параметри благоприятстват стареенето на нашата дървесина.
По време на процеса на стареене се следи за развитието на захари и киселини.
Тост
За Valoga е важно да ви осигури бъчви, които допълват качеството и стила на вашето вино.
Методът на бавно препичане, който отнема много време, ни позволява да разработим различни нива на препичане, така че да съчетаем вината, които отлежават в бъчви Valoga, по по-подходящ начин.
Нивата на препичане се определят не само от цвета на дъба на повърхността, но и от дълбочината на цвета, което е по-важно.
По време на този важен етап топлината прониква в сърцевината на дръжките, което води до извличане на полифенолите, отговорни за свежия и заоблен характер на виното.
В съответствие с това специфично разграничение нашите бъчви са с четири степени на препичане:
- ЛЕКА ТОСТИРАНЕ(LT)- подчертава плодовите аромати
- СРЕДНО ПЕЧЕНЕ(MT) – преобладават плодовите аромати
- MEDIUM PLUS TOASTING(MT+) – плодовите вкусове се смесват с пикантни и препечени вкусове
- HEAVY TOASTING(HT) – преобладават пикантни и препечени вкусове
Сътрудничество
След като отлежат, дръжките се оформят с помощта на машини в подходяща форма за сглобяване на бъчви.
След като бъдат нарязани на необходимата дължина, те се заострят във всеки край и се скосяват.
След това се рендосват отвън, леко се издълбават отвътре и се съединяват с висока прецизност.
След като бъдат прегледани и подбрани, дъските се предават на ковач за сглобяване.
На този важен етап от производствения процес започва ръчната работа.
Нашите занаятчии с незаменим опит и най-вече с признателност към добре свършената работа добавят своя личен щрих.
Остроумният майстор подбира своите дъски, като оставя настрана тези, които не му допадат.
След това сглобява дъските в метален обръч, който служи като приспособление за сглобяване.
Тази операция, толкова впечатляваща със своята бързина и прецизност, се нарича „mise en rose“ или „повдигане на цевта“.